Ha szeretne jól informált maradni, iratkozzon fel az OpenKM hírleveire

Pénzügygazdálkodás fejlesztése a szervezetben

Ana Canteli

Írta Ana Canteli 2021. április 30-án

Minden természetes-, jogi személy vagy vállalkozás - tudja, hogy a pénzügyeinek alakulásáért Ő a felelős. Ez azt jelenti, hogy képben kell lennie azzal, hogy milyen forrásokkal rendelkezik a vállalat ahhoz, hogy fedezni tudja a szükségleteit és elérje a rövid, közép- illetve hosszú távú céljait. De amikor a vállalat pénzügyi irányításáról van szó, akkor nem csak egyéni kötelezettségről beszélhetünk, hanem olyan felelősségről is, amely hatással van az emberekre, a vállalatra, a bankokra, a közigazgatásra, sőt még az ágazatra is, amelyben a vállalkozás működik. Éppen ezért a vállalat pénzügyi egészségéért való felelősségvállalás olyan kritikus feladat, amelyet nem szabad félvállról venni. Ezért logikus, hogy minden vállalat érdekelt a pénzügymenedzsment javításában.

Hatékony és eredményes pénzügymenedzsment elemei

Pénzgazdálkodás

  • Pénzgazdálkodás javítása:Ehhez optimalizálni kell a beszedési és kifizetési műveleteket. Hogyan? A számlázási és beszedési folyamatok elemzésével, a kifizetések központosításával stb.

  • Készítsen közép- és hosszú távú pénzügyi előrejelzéseket: fontos, hogy gyakran frissítse ezeket az előrejelzéseket, hogy a pénzgazdálkodással megbízott személyzet megbízhasson azokban az adatokban, amelyek alapján a döntéseket meg kell hozniuk.

  • Nemteljesítő ügyfelek portfólióinak minimalizálása:fontos, hogy felismerjük a nem megbízható ügyfeleket, akik nem teljesítenek. Tárgyaljunk velük a részleges vagy töredékkifizetések megszerzése érdekében. Emlékeztesse őket a fizetési és szerződéses feltételekre és törekedjen az ilyen ügyfelek számának minimalizálására.

Bankmenedzsment

  • Pénzügyi műveletek leegyszerűsítése:csökkentse a banki szervezetek, valamint a számlák számát és típusát, amelyekkel cége dolgozik vagy együttműködik.

  • Banki szolgáltatások feltételeinek rögzítése: az ideális az lenne, ha összegyűjtenénk és folyamatosan karbantartanánk a pénzügyi profilunkat, az alkuszvolumeneket és a díjakat, és rendszeresen ellenőriznénk, hogy ezek a megállapodások teljesülnek-e.

Pénzügymenedzsment

  • Különböző piaci alternatívák összehasonlítása.Hasonlítsa össze a rendelkezésre álló lehetőségeket, és tanulmányozza az egyéb finanszírozási forrásokat a pénzügyi gazdálkodás optimalizálása érdekében, mindig a lehető legalacsonyabb költségekre törekedve.

  • Pénzügyi kockázatok felügyelete:alapvetően csak szükség esetén érdemes külső finanszírozási forrásokat igénybe venni, másrészt azonban nem szabad kizárni az általuk elérhető előnyöket sem, például a vállalat szokásos pénznemétől eltérő pénznemben történő finanszírozást. A kockázat diverzifikálása is elengedhetetlen, hogy lehetőség szerint javítsunk a cég pénzügyi helyzetén.

  • Vészhelyzeti alap képzése: A vészhelyzeti alap többek között a vállalat méretétől, illetve attól is függ, hogy az milyen ágazatban tevékenykedik. Általánosságban azonban ajánlott egy körülbelül háromhavi működésnek megfelelő alap elkülönítése.

Humán erőforráskezelés

A pénzügyi és gazdasági ügyek kezelése egyre komplexebb feladattá válik, ezért fontos odafigyelnünk arra, hogy a területen dolgozó humánerőforrások rendelkeznek-e a szükséges menedzsment tapasztalatokkal és készségekkel.

Az ideális az lenne, ha a pénzügyi igazgató képes lenne alkalmazkodni a nehéz helyzetekhez olyan megoldási javaslatok révén, ahol a kreativitás egyre nagyobb szerepet kap. Az ő felelőssége ugyanis a teljes globális üzleti terv irányítása. Őt egy olyan csapat kell, hogy támogassa, akik képesek a felmerülő igényekre reagálni és az előttük álló kihívásokat megoldani. Célszerű továbbá központosítani a pénzügyekkel kapcsolatos döntéseket és kinevezni egy pénzügyekért felelős vezetőt.

Kulcs a pénzügymenedzsment fejlesztéséhez

  • Használja ki az új technológiák adta lehetőségeket. Egy jó és hatékony pénzügyi rendszer kialakításához elengedhetetlenül fontos, hogy olyan pénzügyi menedzsment szoftvert válasszon, amely képes integrálni a harmadik féltől származó alkalmazásokat is. Az OpenKM dokumentumkezelő rendszer részletes API-t és kiterjedt dokumentációt biztosít, így könnyedén kiegészítheti és kibővítheti a vállalat információkezelő rendszerét. A Java, PHP és .NET SDK-k, valamint az ad-hoc megoldásokat kínáló modulok fejlesztése nagyban megkönnyíti az összes tevékenység egyetlen platformról történő irányítását. Az OpenKM segít a szervezetnek az üzleti folyamatok fokozatos, hatékony és eredményes megvalósításában és digitalizálásában. Például a számlafogadási modulnak köszönhetően a pénzügyi osztály fontolóra veheti a folyamat digitalizálását, a beszedések és kifizetések központosítását, valamint a határidők csökkentését.

  • Dolgozzon ki terveket:az OpenKM olyan funkciói, mint a feladatkezelő, riportok, feliratkozási szolgáltatás, automatizálás, munkafolyamatok, zónás OCR stb. lehetővé teszik a cége számára az átlátható menedzsment tervek kidolgozását és végrehajtását, ami garantálja a személyzet hatékonyabb együttműködését és az összes tevékenységi mutató valós idejű ellenőrzését. Az OpenKM pénzügymenedzsment megoldása teljes körű ellenőrzést biztosít, azaz lehetővé teszi a rendszerben bekövetkező bármely esemény nyomonkövethetőségét. Ha kifizetés vagy beszedés történik, a pénzügyi irányítási rendszer értesítést küldhet a felelősöknek. Ha pedig változtatást kell javasolni, akkor ezek a kezdeményezések a rendszer által gyűjtött információk alapján történhetnek.

  • Legyen tudatában a költségeknek: Mennyink van és mennyivel tartozunk? Mennyibe kerül, hogy előállítsam azt, amit eladok? Mekkora haszonkulccsal dolgozok? Vannak-e hitelezési szabályzataim? Esetleg hosszú lejáratú hiteleim? A jó pénzügyi menedzsment szoftvernek minden szükséges információt meg kell adni ahhoz, hogy a raktárvezetők, a kereskedelmi osztály, a kontrolling stb. tudja, hogy milyen költségekkel és következményekkel járnak döntéseik pénzügyi szinten. Mindez hozzájárul a vállalat számára szükséges eszközök következetes és kiszámítható finanszírozásához, a pénzforgalom megfelelő kezeléséhez, a veszteségek kockázatának csökkentéséhez, vagy az adóterhek csökkentéséhez stb.

Milyen előnyökkel jár a pénzügyi irányítás javítása?

  • A vállalat vagyonának hatékonyabb kezelése: mondhatjuk, hogy a pénzügyi irányítás multidiszciplináris feladat, mivel az ezen a területen hozott döntések az egész szervezetre kihatnak. Ezért, ha tisztában vagyunk a jobb pénzügyi gazdálkodás kulcselemeivel, biztosak lehetünk abban, hogy a vállalat maximalizálja az összes vagyonából származó nyereséget.

  • A befektetési portfólió javítása: ha a cég többletet képez, a vállalat megfontolhatja, hogy ezeket a forrásokat különböző módon befektesse-e. A vállalatba történő újra befektetéstől kezdve (képzések, beruházási javak beszerzése, felújítási projektek, új létesítmények) egészen a portfólió diverzifikálásáig vannak lehetőségek.

  • Tervezés: a jó pénzügymenedzsmentnek köszönhetően a vállalat megbízható adatokon alapuló terveket és fejlesztési stratégiákat dolgozhat ki.

  • Döntéshozatal optimalizálása:a vállalat által kifejlesztett pénzügyi irányítási rendszer minőségének köszönhetően a pénzügyi vezetők biztosak lehetnek abban, hogy a taktikai és operatív döntéseket naprakész, pontos információk alapján hozzák meg­.

  • Érdekeltek igényeinek kielégítése:A jó pénzügyi irányítás minden érintett számára előnyös. Az ügyfelek megnyugodhatnak, hogy hosszú távon megbízható szállítóval dolgozhatnak együtt, az alkalmazottak pedig hosszú távú karriert tervezhetnek a cégnél.

  • Jutalékosztás: A pénzügymenedzsment javításának hatására bekövetkező pozitív eredményt minden alkalmazottnak éreznie kell, és ez magában foglalja a részvényesek kompenzálását is az általuk vállalt kockázatért.

Ha meg szeretné tudni, hogy az OpenKM miként járulhat hozzá az Ön vállalata pénzügyi kezelésének javításához, akkor ne hezitáljon, lépjen kapcsolatba velünk még ma!

Kapcsolatfelvétel

Általános információk