Ha szeretne jól informált maradni, iratkozzon fel az OpenKM hírleveire

La Razón Multinacionális díj: az év dokumentumkezelő rendszere

Gaspar Palmer

Írta Gaspar Palmer 2023. május 8-án

A La Razón multinacionális vállalata díjat, idén az OpenKM vehette át, mint piacvezető dokumentumkezelő rendszer a DMS szoftverek területén.

A vállalat eredete egészen 2004-re nyúlik vissza, amikor a menedzsment csoport tagjai még fejlesztőként és projektmenedzserként dolgoztak, olyan technológiai megoldásokat alkalmazó vállalatoknál, amelyek saját dokumentumkezelési megoldásokat hoztak forgalomba.  „Akkoriban, csak a nagyvállalatok tudták viselni egy dokumentumkezelő rendszer bevezetésének költségeit. Éppen ezért különböző DMS termékeket tanulmányozva és analizálva merült fel az ötlet, egy olyan nyílt forráskódú tudásmenedzsment szoftver kifejlesztésére, amelyet a karakterisztikájából adódóan kis és nagyvállalatok is használhatnak, anélkül, hogy mindehhez túl nagy beruházási költséget kellene viselniük.” - emlékezik vissza Gaspar Palmer, az OpenKM vezérigazgatója.

Így kezdett formát ölteni a mai OpenKM, egy dokumentumkezelési megoldás, amely lehetővé teszi a szervezetek számára a dokumentumok létrehozását, tárolását, felülvizsgálatát és terjesztését, továbbá növeli az információk újra felhasználásának hatékonyságát, valamint a dokumentumok áramlásának ellenőrzését. Az alkalmazás adminisztrációs eszközöket kínál a felhasználói szerepkörök, az egyes felhasználókra vonatkozó kvóták, a dokumentumszintű biztonság, a teljes tevékenységi napló és az automatikus feladatok konfigurálásának meghatározásához. „Az OpenKM lehetővé teszi, hogy a vállalat a szellemi tőke tárolására alkalmas adattárat hozzon létre az üzleti döntéshozatal javítása érdekében, elkerülve ezzel az információk szétszóródását a szervezen belül és javítva a hozzáférhetőséget, lehetővé téve annak újra felhasználását és konzultációját, valamint átadását a belső és ha úgy tetszik, a külső környezetben. Ráadásul mindezt függetlenül attól az eszköztől vagy alkalmazástól, amelyben a tartalom keletkezik vagy érkezik, és függetlenül a formátumtól" - mondja Gaspar Palmer, az OpenKM társalapítója.

A projekttől a világsikerig

Egy évvel később, 2005-ben végül felmerült az OpenKM megalapításának ötlete, amely akkor kezdett valósággá válni, amikor a spanyol kormány az információs társadalom szolgáltatási technológiai nemzeti programján keresztül támogatást nyújtott a fejlesztéséhez. A termék első verziója 2007 januárjában jelent meg. Így született meg az OpenKM (Open Knowledge Management). "Még ebben az évben úgy döntöttünk, hogy erre a termékre teszünk fel mindent, és saját céget alapítunk. Az új kalandba vetett hit és az ilyen jellegű alkalmazások fejlesztésében felhalmozott tapasztalat lehetővé tette számunkra a termék forgalomba hozatalát és az új funkciókkal ellátott verziók bevezetését" - mondja a társalapító. "Megjelentek az első (hazai és nemzetközi) ügyfelek és álmaink kezdtek formát ölteni. 2009-től néhány nagy ügyfél bízott a termékünkben, és ennek köszönhetően elkezdhettük kiépíteni a partnerhálózatunkat is."

A 2011 és 2012-es évek a konszolidáció és a csapat gyarapodásának évei voltak, mind műszaki, mind kereskedelmi területeken tapasztalt szakemberekkel bővültünk. Ezzel az OpenKM minden kontinensre kiterjesztette piacát és világszerte elérte a 4000 telepítést. Mára az alkalmazást már több mint 35 nyelvre fordították le, és átlagosan havi 7000 letöltést érünk el. "Továbbra is folytatni szeretnénk az alkalmazás folyamatos fejlesztését, hogy hogy a piac egyik mércéjévé váljon, és ezzel bebizonyítsuk, hogy az országban fejlesztett szoftverek magas színvonalúak és versenyképesek. Emellett szeretném megragadni az alkalmat, hogy minden spanyolországi vállalatot arra ösztönözzek, hogy a Red.es-en keresztül rendelkezzenek digitális utalvánnyal, mivel ez megkönnyíti a hozzáférést a változatos számítógépes alkalmazásokhoz, mindezt kedvező feltételek mellett; Mi is csatlakoztunk a kampányhoz, mint digitalizációs ügynök.".

Az OpenKM-et mindig is a folyamatos fejlesztés, az ügyfelek közelsége és a gyors reakcióidő jellemezte. Mindezeket az elemeket a kezdetektől fogva kulcsfontosságú tényezőknek tekintettük a piaci rés eléréséhez. "A különbséget az teszi, hogy továbbra is hajlandóak vagyunk minden szinten együttműködő kapcsolatokat építeni: ügyfeleinkkel, munkatársainkkal és harmadik felekkel, amelyek lehetőséget adnak arra, hogy bármilyen szervezeti környezetben globális megoldást kínáljunk. Mindezt azzal a határozott céllal, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt érjük el." - mondja Palmer.

Ezeknek a tényezőknek köszönhetően az OpenKM elnyerte az év multinacionális vállalata díjat a dokumentumkezelő szoftverek kategóriában. "Ez a díj egyrészt az embereink által tett erőfeszítések elismerését jelenti, mert ezen erőfeszítések és elkötelezettség nélkül nem tudtunk volna eljutni oda, ahol most vagyunk; másrészt pedig egy újabb lökést ad ahhoz, hogy tovább haladjunk azon az úton, amelyet fiatalabb korunkban megálmodtunk.  Szeretnénk folytatni az alkalmazás folyamatos fejlesztését, hogy az OpenKM a piac egyik mércéjévé  tudjon válni, és ezzel bebizonyítsuk, hogy az országunkban fejlesztett szoftverek magas színvonalúak és versenyképesek" - zárja mondandóját Gaspar Palmer, az OpenKM társalapítója.

Kapcsolatfelvétel

Általános információk