Ha szeretne jól informált maradni, iratkozzon fel az OpenKM hírleveire

Kiberbiztonság

Ana Canteli

Írta Ana Canteli 2023. február 20-án

A kiberbiztonság olyan intézkedések és technikák összessége, amelyek célja a digitális rendszerekben tárolt és feldolgozott információk titkosságának, integritásának és rendelkezésre állásának védelme. Továbbá a számítógépes rendszerek, hálózatok, eszközök és adatok jogosulatlan hozzáférésétől, rosszindulatú felhasználásától, módosításától, megsemmisítésétől vagy eltulajdonításától való védelem gyakorlatát is jelenti.

Ezeket a tulajdonságokat az alábbiakban tárgyaljuk.

Mit jelent a bizalmas jelleg a kiberbiztonságban?

A kiberbiztonságban az információk bizalmas jellege a jogosulatlan személyek és/vagy rendszerek általi jogosulatlan hozzáféréstől való védelmet jelenti. A bizalmas jelleg kulcsfontosságú kiberbiztonsági szempontból, mivel számos információtípus rendkívül értékesnek számít, például pénzügyi adatok, szellemi tulajdon és személyes információk stb. így ezek az információk fokozottan kivannak téve, olyan bűncselekményeknek, mint például az eltulajdonítás, kémkedés vagy szabotázs. Szintén elengedhetetlen az adatvédelemmel kapcsolatos törvényeknek és rendeleteknek, például a személyes adatok védelméről szóló rendeletnek való megfelelés biztosítása. A bizalmasság megfelelő kiberbiztonsági intézkedések, például titkosítás, hitelesítés és hálózati szegmentáció alkalmazásával érhető el.

Mit jelent az integritás kiberbiztonsági szempontból?

A kiberbiztonságban az integritás az információ jogosulatlan manipulációjától, módosításától és/vagy annak megváltoztatásától való védelmet jelenti. Az integritás biztosítja, hogy az adatok úgy maradjanak, ahogyan létrehozták őket, és ne módosítsák, semmisítsék meg vagy manipulálják azokat illetéktelen személyek. A sértetlenség létfontosságú, mivel a helytelen vagy manipulált információk kárt okozhatnak a vállalkozásoknak és az egyéneknek. Ezen túlmenően az integritás elengedhetetlen az adatok pontosságával kapcsolatos törvényeknek és rendeleteknek, például a Sarbanes-Oxley törvénynek való megfelelőség biztosításában. Az integritás megfelelő biztonsági intézkedések, például hozzáférés-ellenőrzés, egyértelmű irányelvek és eljárások, valamint integritás-ellenőrzési technológiák, például digitális aláírások bevezetésével biztosítható.

Mit jelent a rendelkezésre állás a kiberbiztonságban?

A kiberbiztonság szempontjából a rendelkezésre állás azt jelenti, hogy az információkhoz és erőforrásokhoz azonnal és nem tervezett megszakítások nélkül lehet hozzáférni. A rendelkezésre állás létfontosságú annak biztosításához, hogy az információk és a szolgáltatások az arra jogosult felhasználók számára mindig rendelkezésre álljanak, ami elengedhetetlen az üzletmenet folytonossága és az érdekelt felek elégedettsége szempontjából.

A rendelkezésre állást különböző kockázati tényezők fenyegethetik, mint például a szolgáltatásmegtagadási (DoS) támadások, műszaki hibák, emberi hibák és természeti katasztrófák. Ezek a kockázatok befolyásolhatják a vállalat azon képességét, hogy szolgáltatásokat nyújtson az ügyfeleknek, ami negatívan befolyásolhatja a vállalat hírnevét.

Éppen ezért megfelelő biztonsági intézkedéseket kell végrehajtani, például az informatikai infrastruktúra redundanciájának megvalósítása, vészhelyzeti és katasztrófa utáni helyreállítási tervek alkalmazása, valamint adatmentési és helyreállítási megoldások alkalmazása. Emellett létfontosságú az információk és az erőforrások rendelkezésre állásának folyamatos figyelemmel kísérése, hogy a lehető legkorábban észleljék és kezeljék az esetleges zavarokat, és az olyan funkciók, mint a feliratkozások és a jelentéskészítés megfelelnek ezeknek a felügyeleti és ellenőrzési igényeknek.

A kiberbiztonság számos tudományágat felölel, a kriptográfiától és hitelesítéstől kezdve a fenyegetések észlelésén és elhárításán át a kockázatkezelésig és a felhasználók képzéséig.

Kiberfenyegetések

Napjainkban a kiberfenyegetések növekvő száma rengeteg aggodalomra ad okot, például a zsarolóprogramok, az adathalász-támadások, a személyazonosság-eltulajdonítás, a hackelés és a kiberkémkedés miatt. A kiberbiztonság elengedhetetlen a magánélet és az információbiztonság biztosításához, valamint a digitális rendszerekbe vetett bizalom fenntartásához az üzleti világban és a mindennapi életben egyaránt.

A továbbiakban ezeket a fenyegetéseket fogjuk bővebben kifejteni.

Mi a zsarolóvírus?

A ransomware, avagy zsarolóvírus olyan rosszindulatú szoftver, amely titkosítja az áldozat adatait, és váltságdíjat követel a feloldásért. A zsarolóprogramok célja, hogy pénzt szerezzenek az áldozatoktól, és a fizetést gyakran kriptovalutákban kérik, hogy nehezebb legyen nyomon követni. A ransomware fertőzött fájl letöltésével, rosszindulatú e-mail megnyitásával vagy egy fertőzött weboldal meglátogatásával fertőzheti meg az eszközt. Amikor a zsarolóprogram megfertőzi az eszközt, titkosítja az adatokat, és egy váltságdíjfizetési felszólítást jelenít meg az eszköz képernyőjén, jelezve, hogy a felhasználónak váltságdíjat kell fizetnie, hogy újra hozzáférhessen az adataihoz.

A zsarolóprogramok elleni védelem érdekében megfelelő biztonsági intézkedéseket kell bevezetni, például vírusirtó és rosszindulatú szoftverek elleni védelmet nyújtó programok telepítése, rendszeres biztonsági mentések készítése, valamint olyan hálózati biztonsági intézkedések végrehajtása, mint a tűzfalak és az e-mail-szűrés. Emellett elengedhetetlen a felhasználók biztonságos böngészési és e-mail-kezelési gyakorlatokról való oktatása, valamint az esetleges zsarolóvírus-támadásokra való reagálás megtervezése.

Mi az adathalászat?

Az adathalászat olyan kiberbűnözési technika, amelyet a támadók arra használnak, hogy érzékeny információk, például felhasználónevek, jelszavak, pénzügyi információk és egyéb személyes és bizalmas információk megszerzésére csábítsanak. Az adathalászat általában úgy történik, hogy legitimnek tűnő hamis e-maileket küldenek, és arra kérik a címzettet, hogy adjon meg érzékeny információkat.

Az adathalászat elleni védekezéshez elengedhetetlen, hogy tisztában legyen a figyelmeztető jelekkel; ne kattintson gyanús linkekre, és ne adjon meg érzékeny információkat kéretlen e-mailekre válaszul; és ellenőrizze a feladó legitimitását. Tartsa naprakészen biztonsági szoftverét, és készítsen rendszeres biztonsági másolatokat az alapvető adatokról.

A dokumentumkezelő szoftverek fontos részét képezhetik egy szervezet kiberbiztonsági stratégiájának, beleértve a felhasználók képzését és tudatosítását. A felhasználókat ki kell képezni a hamis e-mailek és üzenetek felismerésére és az ajánlott kiberbiztonsági gyakorlatok követésére.

Mit jelent a személyazonosság lopás?

A személyazonosság-eltulajdonítás a kiberbiztonság területén egy másik személy személyes adatainak jogellenes felhasználását jelenti tiltott online tevékenységek végzésére. Az online személyazonosság-lopás módszerei közé tartozhat az adathalászat, a rosszindulatú programok, a kémprogramok és más kibertámadások. A személyazonosság-lopás elleni védelem érdekében fontos az online biztonsági intézkedések megtétele. Használjon erős jelszavakat, kerülje a személyes adatok online megosztását, legyen óvatos, amikor ismeretlen linkekre kattint, tartsa naprakészen a biztonsági szoftvereket - és rendszeresen vizsgálja felül a bankszámlakivonatokat és a pénzügyi tranzakciókat gyanús tevékenységek szempontjából.

Az adathalászat és a személyazonosság-lopás két rokon, de különböző kiberbiztonsági fogalom. Míg az adathalászat olyan támadás, amelynek során a támadók személyes vagy bizalmas információkat próbálnak megszerezni az egyénektől, addig a személyazonosság-lopás egy másik személy személyes adatainak jogellenes felhasználása jogellenes tevékenységek végzésére. Az adathalászat felhasználható személyazonosság-lopás elkövetésére, de nem minden esetben van szó adathalászatról.

Mit jelent a hackelés?

A hackelés a számítógépes rendszerek vagy hálózatok gyenge pontjainak megtalálása és kihasználása jogosulatlan hozzáférés vagy jogosulatlan módosítások elvégzése céljából. A hackereknek különböző céljaik lehetnek, például adatlopás, a rendszerek vagy hálózatok megváltoztatása, a szolgáltatások megzavarása, kémkedés vagy szabotázs.

A dokumentumkezelő szoftverek segíthetnek a hackerek elleni védekezésben az olyan robusztus biztonsági funkciókkal, mint a hozzáférés-szabályozás, az adattitkosítás, az ellenőrzési és felügyeleti funkciók, valamint a rendszeres szoftverfrissítések.

Mi az a kiberkémkedés?

Kiberkémkedésnek nevezzük azt, amikor a támadók számítógépes technikákat használnak arra, hogy bizalmas vagy titkos információkat gyűjtsenek egyénekről, szervezetekről vagy kormányokról. A kiberkémkedési támadások számos formát ölthetnek, és célpontjai lehetnek vállalkozások, kormányzati és katonai szervezetek, illetve értékes vagy bizalmas információkkal rendelkező magánszemélyek.

A dokumentumkezelő szoftver fontos eszköz lehet a kiberkémkedés elleni védelemben, mivel a szervezet kritikus dokumentumainak és fájljainak biztonságos tárolására és kezelésére szolgál, és segít megvédeni azokat a jogosulatlan hozzáféréstől. Olyan biztonsági intézkedéseket tartalmazhat, mint a felhasználói hitelesítés, a jogosultságok kezelése és a felhasználói tevékenységek nyomon követése. Emellett a dokumentumkezelő szoftverek további biztonsági funkciókat is tartalmazhatnak, például adattitkosítást, ami segíthet megvédeni a dokumentumokat és a kritikus információkat a kiberkémkedéstől.

Dokumentumkezelő szoftverek és kiberbiztonság

A dokumentumkezelés fontos szerepet játszik a kiberbiztonságban, mivel a dokumentumok és az információk értékes célpontok a kiberbűnözők számára. Az elektronikus fájlok, például e-mailek, szerződések, pénzügyi jelentések és egyéb nyilvántartások különösen sebezhetőek a kibertámadásokkal szemben. Ezért alapvető fontosságú egy biztonságos és hatékony dokumentumkezelési terv végrehajtása az információk kiberfenyegetésekkel és -kockázatokkal szembeni védelme érdekében.

A biztonságos dokumentumkezelés magában foglalja a dokumentumok és információk ellenőrzését és védelmét azok teljes életciklusa során, a létrehozástól a tároláson át a megsemmisítésig. A biztonsági intézkedések közé tartozik a hitelesítés, az engedélyezés, a titkosítás, a dokumentumok osztályozása és nyomon követése, a hozzáférési jogok kezelése, valamint a megőrzési és megsemmisítési irányelvek végrehajtása. A biztonságos dokumentumkezelés emellett magában foglalja az alkalmazottak biztonságos dokumentumkezelési gyakorlatokkal kapcsolatos képzését és a kiberbiztonsági kultúra előmozdítását a szervezet egészén belül.

A dokumentumkezelő szoftverek különböző biztonsági funkciókat kínálva javíthatják a vállalat kiberbiztonságát. Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan javíthatja a dokumentumkezelő szoftver a vállalat kiberbiztonságát:

  • Hitelesítés és engedélyezés: a dokumentumkezelő szoftverek a felhasználók hitelesítésével és engedélyezésével szabályozhatják a dokumentumokhoz való hozzáférést. Ez biztosítja, hogy csak az arra jogosult személyek férjenek hozzá a dokumentumokhoz.

  • Titkosítás: a dokumentumok titkosítása fontos az információk védelme érdekében a potenciális kockázatokkal és kiberfenyegetésekkel szemben. A jó dokumentumkezelő szoftvereknek képesnek kell lenniük a dokumentumok titkosítására a tárolás és a feldolgozás során.

  • Audit log/ Naplózás: A dokumentumkezelő rendszerek gyakran tartalmaznak ellenőrzési nyomvonal funkciót, amely rögzíti a dokumentumokhoz való hozzáféréssel és azok használatával kapcsolatos eseményeket és tevékenységeket. Ez segít a jogosulatlan vagy gyanús tevékenységek felderítésében és megelőzésében.

  • Biztonsági mentés és katasztrófa utáni helyreállítás: A jó dokumentumkezelő szoftvereknek képesnek kell lenniük a dokumentumok biztonsági mentésére és a szolgáltatás megszakadása vagy katasztrófa esetén történő visszatérésük megkönnyítésére.

  • Megőrzési irányelvek: A dokumentumkezelő rendszerek gyakran lehetővé teszik olyan dokumentummegőrzési irányelvek bevezetését, amelyek segítenek az információk szükséges ideig történő megőrzésében és az elavult dokumentumok kiküszöbölésében. Ez csökkenti a tárolt érzékeny információk mennyiségét és a potenciális biztonsági kockázatoknak való kitettséget.

  • Integráció más biztonsági rendszerekkel: A dokumentumkezelő rendszerek integrálhatók más biztonsági rendszerekkel, például adatvesztés-megelőző (DLP) megoldásokkal és fenyegetés-felderítő és -reagáló (EDR) rendszerekkel az átfogóbb védelem érdekében.

Kiberbiztonsági képzés

A felhasználók képzése minden kiberbiztonsági stratégia alapvető része. Íme néhány témakör, amelyet érdemes megemlíteni a felhasználói képzésekben:

  • Kiberbiztonsági tudatosság: A felhasználóknak meg kell érteniük a kiberbiztonsággal kapcsolatos kockázatokat, mint például az adathalászat, a rosszindulatú programok, a személyazonosság-lopás stb. Azt is tudniuk kell, hogy ezek hogyan érinthetik a szervezetet és saját magukat.

  • Erős jelszavak: A felhasználóknak meg kell tanulniuk, hogyan kell megfelelően létrehozni és kezelni a jelszavakat.

  • Frissítések és javítások: A felhasználóknak tisztában kell lenniük azzal, hogy a sebezhetőségek kockázatának csökkentése érdekében fontos naprakészen tartani rendszereiket és alkalmazásaikat.

  • Személyes eszközök használata: A felhasználóknak tisztában kell lenniük a személyes eszközök, például mobiltelefonok vagy laptopok használatának kockázataival a szervezet rendszereihez való hozzáférés során.

  • Biztonsági irányelvek és eljárások: A felhasználóknak tisztában kell lenniük a szervezet biztonsági irányelveivel és eljárásaival, beleértve az érzékeny adatok kezelésének módját, a jelszavak kezelését, a külső eszközök használatát stb.

  • Biztonsági szoftverek használata: A felhasználóknak tudniuk kell, hogyan kell használni és frissíteni a biztonsági szoftvereket, például a vírusirtókat és tűzfalakat, hogy megvédjék eszközeiket és rendszereiket.

  • Adathalászattal kapcsolatos tudatosság: A felhasználóknak meg kell tanulniuk, hogyan ismerjék fel a rosszindulatú e-maileket, szöveges üzeneteket és telefonhívásokat, amelyek érzékeny információk megosztására vagy rosszindulatú szoftverek letöltésére próbálják rávenni őket.

A felhasználók oktatásának folyamatosnak kell lennie, mivel a kiberbiztonság is folyamatosan fejlődik, és a felhasználóknak naprakészen kell értesülniük a legújabb fenyegetésekről és arról, hogyan védhetik meg magukat.

Amint láthatja, ha törődünk a kiberbiztonsággal, a megfelelő döntések meghozatalával számos problémát és kihívást kezelhetünk. Ha szeretné, de nem tudja, hogyan kezdjen neki, vegye fel velünk a kapcsolatot még ma és kollégáink segítenek Önnek.

Kapcsolatfelvétel

Általános információk