Ha szeretne jól informált maradni, iratkozzon fel az OpenKM hírleveire

Elektronikus egészségügyi nyilvántartás

Ana Canteli

Written by Ana Canteli on 

Írta Ana Canteli, 2023. február 24-én

Az elektronikus egészségügyi nyilvántartás egy digitális rendszer, amelyet a páciensek egészségügyi adatainak rögzítésére, tárolására és megosztására használnak. A klasszikus papíralapú nyilvántartások helyett az egészségügyi szolgáltatók speciális szoftvereket használnak a klinikai információk rögzítésére, mint például kórtörténetek, látogatási feljegyzések, vizsgálati eredmények, receptek és más releváns adatok. Számos egészségügyi szakember használ elektronikus egészségügyi nyilvántartást, köztük orvosok, ápolók, terapeuták, szociális munkások és más egészségügyi szolgáltatók. Az elektronikus orvosi nyilvántartásokat az egészségügyi szervezetek, például kórházak, klinikák és orvosi rendelők is használják a beteginformációk kezelésére, valamint az ellátás és az erőforrások koordinálására.

Az elektronikus egészségügyi nyilvántartás lehetővé teszi az egészségügyi személyzet számára, hogy bárhonnan, valós időben hozzáférjenek a beteginformációkhoz, javítva ezzel a betegellátás minőségét és csökkentve a költségeket, valamint az esetleges kezelési és ellátási hibákat.

Az elektronikus egészségügyi nyilvántartások biztonságosan megoszthatók a különböző egészségügyi szakemberek között; ez segít javítani az ellátás koordinációját és csökkenteni a vizsgálatok, kezelések vagy várakozási idők növekedését.

A páciensek is hozzáférhetnek az elektronikus egészségügyi dokumentációjukhoz, ami lehetővé teszi számukra, hogy nagyobb kontrollt gyakoroljanak ellátásuk felett és megalapozott döntéseket hozzanak egészségükkel kapcsolatban.

Az elektronikus egészségügyi nyilvántartás előnyei

Az elektronikus egészségügyi nyilvántartás számos előnyt kínál a hagyományos papíralapú nyilvántartásokkal szemben. Íme néhány példa a főbb előnyök közül:

  • Hozzáférhetőség: az elektronikus egészségügyi dokumentáció bármikor és bárhonnan elérhető az egészségügyi szakemberek számára, ami azt jelenti, hogy a beteginformációk gyorsan és hatékonyan állnak rendelkezésre.

  • Az ellátás koordinálása: Az elektronikus orvosi nyilvántartás lehetővé teszi, hogy a beteggel foglalkozó különböző egészségügyi szolgáltatók összehangolják az ellátásukat. Ez segíthet a megfelelő kezelés biztosításában.

  • Hibák csökkentése: Az elektronikus orvosi nyilvántartás segít csökkenteni az orvosi hibák számát, mivel az egészségügyi közvetítők hozzáférnek a beteg kórtörténetére vonatkozó teljes és naprakész információkhoz, például a gyógyszerallergiákhoz, az alkalmazott gyógyszerekhez, a korábbi kezelésekhez stb.

  • Nagyobb hatékonyság: Az elektronikus egészségügyi nyilvántartás javíthatja a hatékonyságot, mivel lehetővé teszi az egészségügyi szolgáltatók számára, hogy gyorsabban, pontosabban és biztonságosabban adják meg a beteg adatokat, illetve férjenek azokhoz hozzá.

  • Költségmegtakarítás: Az elektronikus egészségügyi dokumentáció hosszú távon pénzt takaríthat meg, mivel csökkenti a papír alapú egészségügyi dokumentáció tárolásának, nyomtatásának és postázásának költségeit.

  • Információbiztonság: Az elektronikus egészségügyi nyilvántartás biztonságosabb lehet, mint a papíralapú nyilvántartás. Biztonsági intézkedésekkel olyan érzékeny beteginformációkat lehet védeni, amelyeket fizikai formátumban lehetetlen megvalósítani.

Ki profitálhat az elektronikus egészségügyi nyilvántartás bevezetéséből?

Egészségügyi szolgáltatók

Az elektronikus egészségügyi nyilvántartás minden olyan egészségügyi intézmény számára előnyös, amely javítani kívánja az ellátás minőségét és növelni a munkafolyamatok hatékonyságát. Íme néhány konkrét eset, amikor az elektronikus orvosi nyilvántartó rendszer használata különösen előnyös lehet:

  • Nagy betegforgalmú egészségügyi intézmények: az elektronikus egészségügyi nyilvántartás segíthet az egészségügyi szolgáltatóknak abban, hogy hatékonyabban és biztonságosabban kezeljék a nagy mennyiségű információkat, javítva ezzel az ellátás minőségét és csökkentve a személyzet munkaterhelését.

  • Az ellátás koordinációját javítani kívánó létesítmények: Az elektronikus egészségügyi nyilvántartások lehetővé teszik, hogy a páciensekkel foglalkozó különböző egészségügyi szolgáltatók összehangolják szolgáltatásaikat. Ez segíthet a megfelelő kezelés biztosításában és az orvosi hibák megelőzésében.

  • A hatékonyságot javítani és a költségeket csökkenteni kívánó létesítmények: Az egészségügyi nyilvántartási rendszer bevezetése biztonságos és jogosultságkezelt hozzáférést nyújt a szolgáltatók által igényelt információkhoz. Így ezen nyilvántartáskezelő szoftverbe történő befektetés könnyen megtérül, mivel egységes hozzáférést biztosít valamennyi közvetítő számára. Emellett a papíralapú egészségügyi nyilvántartások tárolásának, nyomtatásának és postázásának költségei is minimálisra redukálhatók.

  • A betegbiztonságot javítani kívánó létesítmények: az elektronikus egészségügyi nyilvántartás csökkentheti az orvosi hibák számát, mivel a szolgáltatók a legfrissebb és legteljesebb információkhoz férhetnek hozzá a beteg kórtörténetét illetően.

Orvosi személyzet

Az elektronikus egészségügyi nyilvántartás (EMR) számos előnyt kínál az egészségügyi szakemberek számára. Íme néhány a legizgalmasabb előnyök közül:

  • Azonnali hozzáférés az információkhoz: Az EMR-ek segítségével az egészségügyi szakemberek egy gombnyomással hozzáférhetnek a beteginformációkhoz, bármilyen eszközről és bárhonnan. Ez lehetővé teszi számukra, hogy időben meghozzák a szükséges döntéseket.

  • Az ellátás koordinálása: Az EMR-ek jobb ellátási koordinációt tesznek lehetővé a betegeket ellátó szakemberek között. Ez segíthet a betegellátás minőségének javításában és a hibalehetőségek csökkentésében.

  • Nagyobb hatékonyság: Az EMR-ek segíthetnek az egészségügyi intézmény hatékonyságának javításában azáltal, hogy csökkentik az orvosi dokumentáció kezelésére fordított időt és kiküszöbölik a papír alapú nyilvántartások egyik helyről a másikra történő áthelyezésének szükségességét. Ezenkívül az EMR-ek segíthetnek csökkenteni az adminisztratív feladatokra fordított időt, növelve a hatékonyságot és csökkentve az alacsony hozzáadott értékű feladatok költségeit.

  • Az ellátás minőségének javítása: Az EMR-ek lehetővé teszik az egészségügyi személyzet számára, hogy hozzáférjenek a beteg teljes kórtörténetéhez, ami segít a megalapozottabb és személyre szabottabb döntések meghozatalában. Segítségével javulhat az ellátás minősége.

Páciensek

Amint azt az imént olvashattuk, az elektronikus egészségügyi nyilvántartás bizonyos előnyöket biztosít az egészségügyi szolgáltatók és az egészségügyi szakemberek számára, ugyanakkor számos előnyt tartogat a betegek számára is. Például:

  • Hozzáférés az információkhoz: a betegek az elektronikus orvosi nyilvántartás segítségével gyorsabban és biztonságosabban hozzáférhetnek orvosi információikhoz. Megtekinthetik a laboreredményeiket, az oltási nyilvántartásokat, a találkozókat és a klinikai látogatások összefoglalóit.

  • Jobb minőségű ellátás: a betegek a naprakész orvosi dokumentációjukhoz való hozzáférés révén megalapozott döntéseket hozhatnak kezelésük következő lépéseiről.

  • Időmegtakarítás: Az elektronikus orvosi nyilvántartás segíthet időt megtakarítani a betegeknek, mivel online tekinthetik át orvosi adataikat és online foglalhatnak időpontot, ahelyett, hogy telefonálgatniuk kellene, vagy fizikailag el kellene utazniuk az egészségügyi központba.

  • Fokozott betegbiztonság: Az elektronikus orvosi nyilvántartás segít csökkenteni az orvosi hibákat. Az egészségügyi szakemberek valós időben hozzáférhetnek a beteg elektronikus egészségügyi nyilvántartásához és naprakész információkat kaphatnak a beteg állapotáról. Az elektronikus egészségügyi dokumentációkezelő rendszer segítségével akár más szakemberekkel is felvehetik a kapcsolatot konzultáció vagy tájékoztatás céljából.

Elektronikus egészségügyi dokumentumkezelő rendszer kialakítása

Az elektronikus egészségügyi nyilvántartó (EMR) olyan folyamatok és gyakorlatok összességét foglalja magában, amelyek ezen dokumentációk hatékony kezelését szolgálják egy egészségügyi intézményben. Ez a következőket foglalhatja magában:

  • Adatgyűjtés: össze kell gyűjteni a beteg minden lényeges adatát, beleértve a korábbi orvosi információkat, a laboratóriumi vizsgálati eredményeket, a diagnózisokat, a kezeléseket és a korábban felírt gyógyszereket.

  • Adattárolás: Az összegyűjtött adatokat az elektronikus egészségügyi nyilvántartó rendszer biztonsági szabályzatának megfelelően kell tárolni. Alapvető fontosságú, hogy megbízható és biztonságos tárolási rendszerrel rendelkezzenek, amely megfelel az adatvédelmi és információbiztonsági követelményeknek.

  • Az adatokhoz való hozzáférés és visszakeresés: Az elektronikus egészségügyi nyilvántartásoknak elérhetőnek kell lenniük az arra jogosult egészségügyi személyzet számára. Ezenkívül rendelkezni kell egy olyan rendszerrel, amely lehetővé teszi az adatok visszakeresését adatvesztés vagy rendszerhiba esetén.

  • A nyilvántartások karbantartása és frissítése: Az elektronikus egészségügyi nyilvántartásokat frissíteni kell és valós idejű hozzáférést kell biztosítani. Alapvető fontosságú, hogy az egészségügyi szakemberek rendszeresen frissítsék a betegnyilvántartásokat, hogy az információk naprakészek és magas színvonalúak legyenek.

  • A magánélet védelme és az adatbiztonság: Alapvető fontosságú, hogy biztonsági és adatvédelmi intézkedésekkel védjék a betegek elektronikus orvosi nyilvántartását. Ez magában foglalhatja erős jelszavak bevezetését, az adatok titkosítását és a nyilvántartásokhoz való hozzáférés ellenőrzését.

  • Adatelemzés: Az elektronikus orvosi nyilvántartások a betegek egészségi állapotára és az egészségügyi intézmények teljesítményére vonatkozó adatok elemzésére is felhasználhatók. Ezek az információk segíthetnek az orvosi szolgáltatások, a betegellátás vagy az üzleti döntéshozatal minőségének javításában.

Az elektronikus egészségügyi nyilvántartás vezetésének helyes gyakorlata

Az alábbiakban bemutatjuk az elektronikus egészségügyi nyilvántartás kezelésének legjobb gyakorlatait:

  • Egyértelmű irányelvek és eljárások végrehajtása: az egészségügyi intézményben fontos, hogy egyértelmű egészségügyi dokumentációkezelési irányelveket és eljárásokat dolgozzanak ki. Ezeket a politikákat és eljárásokat közölni kell az egész vállalattal és rendszeresen felül kell vizsgálni és frissíteni.

  • A személyzet képzése: A személyzet minden tagját tájékoztatni kell és ki kell képezni az elektronikus egészségügyi nyilvántartás kezeléséről, beleértve az adatgyűjtést, a tárolást, a magánélet védelmét és az adatbiztonságot, valamint a nyilvántartások vészhelyzetben történő visszakeresését.

  • Megbízható biztonsági módszerek bevezetése: Az elektronikus egészségügyi nyilvántartásokat olyan bevált biztonsági rendszerek alkalmazásával kell védeni, mint az adattitkosítás, a hozzáférés ellenőrzése és az erős jelszavak használata.

  • Rendszeres ellenőrzések és felülvizsgálatok elvégzése: Az elektronikus egészségügyi nyilvántartások rendszeres auditálása és ellenőrzése elengedhetetlen annak biztosítása érdekében, hogy a megállapított irányelveket és eljárásokat kövessék, valamint, hogy az információk pontosak és aktuálisak legyenek.

  • Biztonsági mentési és helyreállítási protokollok létrehozása: Az EMR-szoftver meghibásodása esetén elengedhetetlen, hogy legyenek biztonsági mentési és helyreállítási Az elektronikus orvosi nyilvántartásokról rendszeresen biztonsági másolatot kell készíteni és azokat biztonságosan kell tárolni.

  • Jogosultságkezelt hozzáférés a nyilvántartásokhoz: Az elektronikus egészségügyi nyilvántartásokhoz csak az arra jogosult egészségügyi szakemberek férhetnek hozzá. Alapvető fontosságú olyan egyértelmű hozzáférési és engedélyezési protokollok kialakítása, amelyek megvédik az orvosi nyilvántartásokat a jogosulatlan hozzáféréstől.

  • A magánélet és a titoktartás tiszteletben tartása: Az elektronikus orvosi nyilvántartások kezelése során a betegek magánéletének és titoktartásának maximális tiszteletben tartása elengedhetetlen. Az információk bizalmas kezelésével kapcsolatos valamennyi előírást és jogi követelményt be kell tartani.

Az OpenKM elektronikus egészségügyi dokumentációkezelő szoftvere ideális technológiai környezetet biztosít a legkorszerűbb orvosi információkezeléshez, megkönnyítve az egészségügyi szolgáltatók munkáját, lehetővé téve a gyors megtérülést az egészségügyi intézmények számára és javítva a betegélményt.

Amennyiben szeretne többet megtudni a lehetőségről, ne hezitáljon, vegye fel velünk a kapcsolatot egy egyedi bemutatóért még ma!

Kapcsolatfelvétel

Általános információk