Ha szeretne jól informált maradni, iratkozzon fel az OpenKM hírleveire

Dokumentumkezelés és ChatGPT

Ana Canteli

Írta Ana Canteli 2023. április 24-én

A ChatGPT azért vált nagyon népszerűvé, mert a mesterséges intelligencia nyelvi modelljei közül a legkülönbözőbb online platformokon érhető el, így sokkal könnyebben hozzáférhető, mint más alternatívák. A chatbotot kutatási projektekhez használták, és más alkalmazásokkal integrálták, ami nagyobb népszerűséget hozott neki és ez egyben a nagyközönség részéről is nagyobb bizalmat jelentett.

A felhasználók nagy számossága javítja a program minőségét, mivel az interakciók révén képes a rábízott feladatok pontosságának és hatékonyságának javítására.

A ChatGPT egy olyan mesterséges intelligenciát alkalmazó program, amely képes az emberekhez nagyon hasonló módon megérteni és létrehozni szövegeket. Úgy tervezték, hogy természetes szöveget tudjon feldolgozni és generálni - egyelőre - angol, spanyol, francia, német, olasz, portugál, kínai, japán, koreai és arab nyelven.

A ChatGPT felkészült különböző kérdések megválaszolására, szövegek generálására és fordítására, valamint matematikai problémák (az alapvető egyenletektől a haladó számításokig), a programozási problémák (például kódhibák és algoritmusfejlesztés) és üzleti problémák (kiterjedt adatelemzés, projekttervezés és erőforrás-kezelés) megoldására is.

A mesterséges intelligencia (AI) a számítástechnika egyik ága, amely olyan rendszerek és programok fejlesztésével foglalkozik, amelyek olyan feladatok elvégzésére képesek, amelyekhez általában emberi intelligencia szükséges. Algoritmusokon és matematikai modelleken alapul, amelyek lehetővé teszik a számítógépek számára, hogy nagy mennyiségű adatot dolgozzanak fel különböző feladatok elvégzése érdekében, mint például minták azonosítása, képek felismerése, természetes nyelv megértése, rendelkezésre álló információk alapján történő döntéshozatal stb.

A természetes nyelv, a mesterséges intelligencia egyik kutatási területe, amely az eszközökkel vagy szoftverekkel (számítógépekkel, okostelefonokkal, virtuális asszisztensekkel, chatbotokkal stb.) való kommunikációra használt emberi nyelvre utal. Alapvetően arra  használják, hogy úgy kommunikáljanak a számítógépes rendszerekkel, ahogyan egy ember kommunikálna egy másik emberrel. A számítástechnikában a természetes nyelvet különböző alkalmazásokban használják, például szöveggenerálás és -feldolgozás, beszédfelismerés és szöveg-nyelv fordítás. A természetes nyelvfeldolgozó (NLP) rendszerek elemzik és megértik az írott vagy beszélt természetes nyelvet, majd lefordítják azokat olyan formátumra, amelyet a számítógépes rendszerek is fel tudnak dolgozni.

A ChatGPT alapvető szerepet játszhat a dokumentumkezelésben azáltal, hogy eszközt biztosít a természetes nyelvi megértéshez és az adatelemzéshez. Éppen ezért az OpenKM kifejlesztett egy integrációt a dokumentumösszefoglalók generálása érdekében.

Az OpenKM segítségével bármilyen méretű és ágazatú vállalat kezelheti, szervezheti és ellenőrizheti a dokumentumok teljes életciklusát, a létrehozástól kezdve, a rögzítésen, a tároláson, a visszakeresésen, a terjesztésen, a felhasználáson át egészen a dokumentumok megsemmisítéséig vagy megőrzéséig (megsemmisítés vagy végleges megőrzés). A dokumentumok alatt pedig a technológiai fejlődésnek köszönhetően bármilyen tartalmat érthetünk például: elektronikus feljegyzések, digitalizált dokumentumok, e-mailek, adatbázisok vagy online dokumentumok, hogy csak néhányat említsünk. Az OpenKM-nek köszönhetően a szervezetek biztosítják, hogy a dokumentumok a megfelelő időben rendelkezésére álljanak az arra jogosultak számára és hogy a rendszerben lévő információk a vonatkozó előírásoknak és törvényeknek megfelelően, a dokumentumbiztonsági feltételek mellett az adott célra felhasználhatók legyenek.

Az OpenKM dokumentumkezelő szoftverét a legszigorúbb nemzetközi dokumentumkezelési szabványok szerint tervezték. E szabványok - ISO 215-1:2018 "Információ és dokumentáció - Összefoglalók az információkereséshez és a dokumentumkezeléshez" - egyik követelménye a dokumentum-összefoglalók készítése a dokumentumkezelő felhasználók számára a fájlkezelés megkönnyítése érdekében. Ezt a feladatot megkönnyítheti az OpenKM ChatGPT-vel való integrációja, amely a természetes nyelvi feldolgozás segítségével képes elemezni a dokumentum tartalmát, és a szabvány által meghatározott elveknek megfelelő összefoglalót generálni.

Érdemes azonban rámutatni, hogy mint a chatbot által végzett összes feladat esetében, a Chat GPT által generált összefoglaló minősége az eredeti dokumentum minőségétől és a mesterséges intelligencia asszisztens által az összefoglaló létrehozásához használt nyelvi modell képzési fokától függ. Ezért ajánlott az emberi beavatkozás a generált vázlat felülvizsgálata érdekében.

Amennyiben érdekli Önt a ChatGPT OpenKM-mel történő integrálása vagy más harmadik felekkel történő integráció, ne hezitáljon, vegye fel velünk a kapcsolatot még ma.

Kapcsolatfelvétel

Általános információk